رزین‌ پلی‌استر چیست و چه کاربردی دارد؟

رزین‌ پلی‌استر چیست و چه کاربردی دارد؟

 

رزین‌ پلی‌استر چیست و چه کاربردی دارد؟

 

لاستیک پلی استر یکی از مهمترین لاستیک های صنعتی می باشد که کاربرد های زیادی دارد. Polyester از دانه های خرد لاستیک به همراه رزین پلی استر تشکیل شده است که بیشتر در مجسمه سازی و تولید سنگ مصنوعی استفاده می شود.

رزین پلی استر به همراه دانه های خرد لاستیک ، در کوره پخت گذاشته شده و با یکدیگر مخلوط می شوند . زمانی که لاستیک یک پارچه از کوره بیرون می آید ؛ مولکول های پلی استر و لاستیک به یکدیگر نزدیک شده و محصولی یکپارچه را تشکیل می دهند. لاستیک پلی استر یکی از معروف ترین لاستیک ها در زمینه مقاومت در برابر کشش و سایش است.

در بین محصولات لاستیکی محصولاتی که با لاستیک پلی استر ساخته شده اند از مقاومت کششی و سایشی بالاتری برخوردار می باشند.

اگر بخواهیم از ویژگی بارز این محصول صحبت کنیم باید گفت که عایق حرارتی بسیار عالی هستند و می توانند در دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد دوام بیاورند. همچنین به عنوان عایق الکتریکی خیلی خوب می توان از آن ها استفاده کرد.

پلی‌استر لیفی گرمانرم (thermoplastic fiber) است و دراثر حرارت تغییر حالت می‌دهد درحالی‌که در دمای بالا مشتعل می‌شود.

پلی‌استر بالاترین سختی و مدول کشسانی و هاشتبا جذب آب کم و حداقل جمع شدگی در اثر حرارت نسبت به الیاف مصنوعی دیگر را دارد. پلی‌استر غیراشباع (UPR) رزین ترموست است که فایبرگلاس‌های تقویت‌شده از پلی‌استر غیراشباع کاربردهای گسترده‌ای در بدنهٔ قایق‌ها و قسمت‌هایی از بدنهٔ خودروها دارد.

از مهمترین ویژگی های این محصول میتوان به : مقاومت در برابر حرارت ( تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد ) ، انتقال حرارتی بسیار کم ، عایق جریان الکتریسیته ، مقاومت و حفظ ساختار در دما های زیر صفر ( تا منفی ۵۰ درجه سانتیگراد ) ، تحمل فشار تا ۶۴۹۰ (پی اس آی ) ، مقاومت در برابر اشعه های مخرب مثل فرابنفش ، مقاومت در برابر کشش و سایش ، و ده ها ویژگی دیگر اشاره کرد که سبب می شود تا این محصول ، لقب پر مصرف ترین لاستیک صنعتی را به خود احتصاص دهد.

 

موارد استفاده لاستیک پلی استر:

۱. مورد استفاده جهت لوله کشی پر فشار

۲. مناسب برای تولید قطعات لاستیکی پر فشار

۳. کاربردی در بسته بندی ایزوله جعبه سیاه هواپیما

۴. در سیالات پر فشار و لنت های بازوهای مکانیکی کاربرد دارد.

۵. در لنت های پلاستیکی از این نوع لاستیک ها استفاده می شود.

۶. برای ساخت پنل های تهویه هم از این ماده می توان استفاده نمود.

۷. انواع واشر های آب بندی با کیفیت را می توان با این لاستیک ها تولید نمود.

۸. مورد استفاده در بازو های مکانیکی در سیالات پر فشار و لنت های لاستیکی.

۹. جعبه سیاه هواپیما را با این ماده می توان به صورت ایزوله شده بسته بندی کرد.

۱۰. اگر نیاز است قطعات لاستیکی پر فشارتولید کنیم می توانیم از لاستیک پلی استر استفاده نماییم.

۱۱. در لوله کشی های پر فشار استفاده از تجهیزات ساخته شده با لاستیک پلی استر بسیار رایج است.

 

رزین پلی استر (Polyester resin):

رزین پلی استر ماده ای است که در مجسمه سازی و کارهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

رزین پلی استر در ابتدا به شکل مایعی است به غلظت مربا، ولی وقتی با هاردنر مخلوط می گردد، پس از مدتی حرارت آن بالا می رود و به حالت ژله در می آید و سپس سخت و محکم می گردد.

– به هنگام سفت شدن پلی استر، مولکول ها به هم نزدیک شده و مقداری از محلول نیز تبخیر می گردد. در نتیجه، حجم پلی استر بعد از بستن اندکی کاهش می یابد.

– پلی استر سخت شده را دیگر نمی توان به حالت مایع برگرداند (thermosetting plastic)

– پلی استر مایع، بوی زننده ای دارد و اگر روزانه مقدار پنج کیلوگرم از آن مصرف شود بی ضرر است، ولی بیش تر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه می شود انجام داد.

– رزین پلی استر به بعضی اجسام مثل چوب می چسبد. بنابر این باید داخل قالب را صاف بگیریم و از جداکننده ها در داخل آن استفاده کنیم. می توانیم از پارافین و یا فیلم استفاده کنیم.

فیلم، مایعی است که با قلم مو بر سطح قالب زده می شود و پس از خشک شدن، یک لایه ی نایلون مانند نازک ایجاد می کند.

– رزین پلی استر باید درجای خنک و تاریک نگهداری شود. عمر رزین در صورتی که مرغوب باشد، به دوازده ماه می رسد.

– پلی استر بعد از بستن، محکم و غیر سمی می گردد و غیر متخلخل است. می توان آن را سوهان زد و یا با مته سوراخ نمود.

– می توان انواع رنگ های پودری را با رزین پلی استر مخلوط نمود تا به صورت رنگین در آید.

– مناسب ترین درجه برای کار با پلی استر، حرارت ۲۰ درجه می باشد.

– هاردنرهای مورد اسفاده در پلی استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کار کردن با نوع خمیری ساده تر است، هاردنر مایع به رنگ آب است و بوی تندی دارد.

– رزین پلی استر در مقابل نور تغییر رنگ نمی دهد.

 

رزین پلی استر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

 

مقدار هاردنر مورد استفاده در رزین پلی استر:

با کم و زیاد کردن هاردنر، می توان زمان سفت شدن را تنظیم نمود. قانون کلی میزان هاردنر در رزین پلی استر های شفاف، ۲ درصد است.

رزین پلی استر در لایه های نازک خیلی به کندی سفت می شود و قسمت بالای آن به حالت چسبنده باقی می ماند. در این موارد، باید مقدار هاردنر را به ۴ درصد رساند.

اگر ضخامت پلی استر زیاد باشد، احتمال ترک خوردگی پیش می آید که در این مورد، باید میزان هاردنر را یک درصد انتخاب نمود. وقتی که قالب پلاستیکی است و نسبت به حرارت حساس می باشد نیز باید میزان هاردنر را کاهش داد.

اگر مقدار هاردنر از ۴ درصد تجاوز کند، باعث می شود پلی استر خیلی ترد و شکننده شود.

برای این که پلی استر حالت قابل انعطافی داشته باشد، بایستی میزان هاردنر را یک درصد گرفت.

 

کاتالیزور در رزین پلی استر چیست و چه کاربردی دارد:

 

ماده ی شتاب دهنده یا کاتالیزور مایعی است به رنگ بنفش که از ترکیبات کبالت می باشد. مقدار ماده ی شتاب دهنده در رنگ و زمان بستن پلی استر تأثیر می گذارد. بسیاری از شتاب دهنده ها زمان سفت شدن را به جلو می اندازند و باعث می شوند پلی استر میل به زردی یا قرمزی پیدا کند.

ماده ی شتاب هنده در ایجاد حرارت به هنگام بستن نیز تأثیر می گذارد. وقتی ماده ی شتاب دهنده بیش تر باشد، به دلیل تسریع عمل پلیمریزاسیون، حرارت بیشتری تولید می گردد. برای آماده کردن پلی استر اول ماده ی شتاب دهنده را در آن می ریزیم و خوب به هم می زنیم و سپس ماده ی هاردنر را به آن می افزاییم.

 

زمان بستن رزین پلی استر:

زمان بستن پلی استر به مقدار ماده ی شتاب دهنده و مقدار ماده ی هاردنر و دمای هوای اتاق بستگی دارد. زمان بستن پلی استر شفاف، طولانی تر از زمان بستن پلی استر غیر شفاف است.

لایه های نازک پلی استر برای سفت شدن به مدت طولانی تری نیاز دارند. پلی استر بعد از بستن، تا چندین روز به سخت شدن ادامه می دهد.

بنابراین باید برای صاف کاری آن بعد از چند روز که از قالب بیرون آمد اقدام نمود. مدت بستن پلی استر را می توان با قرار دادن مجسمه در فر آشپزخانه در حرارت ۵۰ تا ۸۰ درجه به نیم ساعت رساند.

درجه ی حرارت پایین در اتاق باعث می شود عمل بستن به تعویق بیفتد. اگر درجه حرارت اتاق زیر ۱۵ درجه سانتی گراد باشد، در پلی استر شفاف عمل سفت شدن صورت نمی گیرد.

در این صورت گفته می شود که پلی استر منجمد شده است. ولی پلی استر غیر شفاف در حرارت بالای ۱۲ درجه سفت می شود.

 

میزان انقباض رزین پلی استر:

پلی استرهای مختلف، معمولا بین ۳ تا ۵ درصد حجم خود را در طی زمان انعقاد از دست می دهند.

این خاصیت دارای مزایا و معایبی می باشد. مزیت آن در این می باشد که به دلیل کوچک شدن، از قالب ساده تر بیرون می آید.

ضرر آن در این است که اگر یک لایه از آن را روی لایه ی دیگری که منعقد شده بریزیم، به علت این که لایه ی قبلی به علت انقباض با دیواره ی قالب فاصله پیدا کرده است، به داخل آن فاصله راه پیدا می کند و حجم زائدی را به وجود می آورد که بعدا باید تراشیده شود.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *