بلاگسیلیکون آرایشی و بهداشتی چیست و چه کابردی دارد؟

سیلیکون آرایشی و بهداشتی چیست و چه کابردی دارد؟

 

تعریف سیلیکون:

احتمالاً برای ما فارسی زبانان این ترکیب شیمیایی با عنصری که در طبیعت و به همین نام نیز وجود دارد، یکسان در نظر گرفته شود که البته این به دلیل نوع تلفظ ما خواهد بود.

سیلیکون (Silicone) مولکول هایی بزرگ می باشند که از زنجیره واحدهای تکراری اتم های عنصر سیلیکون (Silicon) و اتم های اکسیژن تشکیل شده اند.

ممکن است در این ترکیب عناصر کربن و/ یا هیدروژن هم شرکت داده شوند. با توجه به آنکه در ساختار پایۀ آن، کربن وجود ندارد لذا آن را پلی مری غیر ارگانیک در نظر می گیرند.

عنصر سیلیکون به نسبت زیادی در پوسته زمین و در حالت ترکیب با عناصر یا مواد دیگر یافت می شود.

در واقع تحقیقات نشان داده اند که حجم این عنصر در پوستۀ زمین برابر با ۲۵% می باشد.

پیوند های میان اتم های عناصر اکسیژن و سیلیکون بسیار پایدار و حتی قوی تر از پیوند های اتم های کربن- کربن در پلیمر های دیگر هستند.

این پیوند های قوی، پایداری سیلیکون را در برابر گرما نسبت به پلیمر های ارگانیک دیگر بالا می برد.

 

خواص شیمیایی سیلیکون:

زنجیره هایی که در برخی انواع این پلیمر موجود می باشد، آن را به ترکیبی آب گریز تبدیل کرده است، بنابراین در بسیاری از محصولاتی که نیاز است تا آب و رطوبت محبوس شوند با استفاده از حجم متناسب از آنها می توان به این مهم دست یافت.

علاوه بر این به دلیل وجود همان زنجیره ها که اغلب شامل گروه های متیل هستند، ایجاد پیوند این پلیمر با دیگر مواد شیمیایی سخت می شود و اجازه نمی دهد که به سطوح بچسبد.

از نظر حل پذیری در آب، برخی سیلیکون ها حل پذیر نیستند و بنابراین مثل لایه ای شفاف روی سطحی که مورد استفاده قرار گرفته اند را می پوشانند و خواصی همچون براقی یا غیر چسبندگی را به سطح مورد استفاده می دهند.

همچنین سیلیکون ها ( و به خصوص دایمتیکون ها) به عنوان عاملی کاهنده در تولید کف محسوب می شوند و از همین خصوصیت آنها می توان در پاک کننده های صورت که نیاز به کف ندارند استفاده نمود.

 

انواع و اقسام سیلیکون:

با توجه به نوع ساختاری که زنجیره های سیلیکون انتخاب می کنند، انواع مختلفی از آن را می توان در نظر گرفت که دارای خواص متفاوتی از نظر مقاوت گرمایی یا استحکام پیوند های شیمیاییشان خواهند بود:

 

سیلیکون فلوئیدی چیست؟

این نوع از سیلیکون ها که روغن سیلیکونی نیز نامیده می شوند به عنوان روان کننده، افزودنی به رنگ و مواد آرایشی استفاده می شوند.

 

سیلیکون ژله ای چیست؟

این نوع از سیلیکون ها بیشتر در لوازم آرایشی بهداشتی و علی الخصوص فرمولاسیون مربوط به بافت های دچار اسکار با توجه به خاصیت محبوس کردن آب استفاده می شوند.

این نوع از سیلیکون ها برای ایمپلنت های سینه یا کفی کفش نیز به کار گرفته می شوند.

در صورتی که لوازم آرایشی مورد استفاده تان حاوی سیلیکون روغنی باشد، پاک کردن آرایش با استفاده از شوینده ها و آب به پاک کردن کامل پوست نمی انجامد.

بهتر است در این حالت پاک کننده های چرب هم مورد استفاده قرار گیرد.

 

سیلیکون الاستومری چیست؟

این نوع که به آنها سیلیکون های لاستیکی هم گفته می شود در صنایع الکترونیکی، هوایی و دستکش های آشپزی مورد استفاده قرار می گیرند.

 

رزین های سیلیکونی:

این رزین ها در پوشش های مقاوم به حرارت و همچنین مواد محافظ ساختمان که مقاوم به تغییرات آب و هوایی هستند استفاده می شود.

 

سیلیکون آرایشی و بهداشتی:

 

سیلیکون آرایشی و بهداشتی مورد استفاده بر پایه پیوند ( -SI-O-SI-) می باشد. آنها با تبدیل کوارتز به سیلیکون و بعد از آن واکنش بیشتر با متیل کلراید که انواع کلروسیلان ها را تولید می کند، تولید می شوند.

این مواد بیشتر با آب واکنش نشان می دهند و سیلانول (-Si-OH) تولید می کنند که می تواند به مواردی مثل دی متیکون ، سیکلومتمیکون و سایر سیلیکون های آشنا در محصولات آرایشی تبدیل شود.

اساسی ترین سیلیکون های مورد استفاده در لوازم آرایشی می توان به سیکلومتریک ، دی متیکون و سیلانول (دی متیکونول) اشاره نمود.

 

انواع سیلیکون های مورد استفاده در صنایع آرایشی- مراقبتی:

 

بیشترین سیلیکون هایی که در مواد آرایشی- بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند شامل:

 

سایکلومتیکون (Cyclomethicone)

دایمتیکون ها (Dimethicones)

سیلانول ها (یا دایمتیکونول) و مشتقات آنها هستند.

 

سایکلومتیکون ها:

مواد فراری هستند که زودتر از آب و اتانول تبخیر می شوند. همین خاصیت باعث می شود که از آنها در ضد عرق هایی که نمیخواهیم روی پوست لایه ای ایجاد کنند استفاده می شد. همچنین از این ترکیب در محصولات نرم کننده مو هم استفاده می شود زیرا باعث لغزندگی سطح مو شده و شانه پذیری و باز کردن گره های آن را آسان می کند و علاوه بر این روی سطح مو باقی نمی ماند.

 

دایمتیکون ها:

بر حسب وزن مولکول هایشان خاصیت متفاوتی از خود نشان می دهند. دایمتیکون های با مولکول های سبکتر روانی بیشتری دارند و خاصیت پخش پذیریشان روی سطوح بیشتر است. مولکول های سنگین تر پخش پذیری کمتری دارند و برای مواردی که نیاز به انسداد است از آن استفاده می شود.

 

سیلانول ها:

که انحلال پذیر در آب هستند در محصولات آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند. خاصیت انحلال پذیری سیلانول ها آنها را گزینه مناسبی جهت استفاده در نرم کننده های مو که نیاز به آبکشی ندارند کرده است.

 

دلیل استفاده از سیلیکون در محصولات آرایشی و بهداشتی:

 

قابلیت پخش شدن :

سیلیکون ها دارای کشش سطحی کمتر نسبت به آب ها و روغن ها هستند در نتیجه به راحتی روی سطحوح قابلیت پخش شدن را دارند.
به علت کشش سطحی کم باعث ایجاد لغزندگی و احساس سبکی در پوستاست و استفاده از آن در روی موها باعث راحت شانه کردن می شود.

 

سد حفاظتی :

سیلیکون ها با ایجاد یک لایه محافظ بر روی پوست باعث جلوگیری از از نفوذ سایر مواد آلوده و گرد و غبار به درون پوست میشود و در نیتجه استفاده از هر محصولی بعد از استفاده از سیلیکون های آرایش باعث میشود که به درون پوست نفوذ نکندو باعث القای احساس تمیزی و صافی پوست به انسان می شود.

 

درخشش :

به این علت که سیلیکون ها با آب مخلوط نمی شوند روی هر سطحی که استفاده شود باعث ایجاد درخشندگی و براقی می شوند.

 

کاهش کف :

زمانی که نیاز به پاک کننده های با خاصیت کف پذیری کم باشیم از این محصول استفاده می شود.

 

خاصیت آبگیریزی :

به علت آبگریز بودن سیلیکون از آن در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

از لحاظ پزشکی سیلیکون ها منابع معتبری برای بهبود زخم ها هستند و به ثبت رسیده اند.

و زمان های زیادی است که از آن در واحد سوختگی استفاده می شود زیرا می توانند در عین حال که به زخم اجازه ی تنفس می دهند از آن محافظت کند.

 

کاربرد سیلیکون در محصولات آرایشی:

باعث ایجاد حالت لیزی روی پوست می شود و بنابراین مواد آرایشی می توانند راحت تر ترکیب شوند؛

در پرایمر های آرایشی، با پر کردن خطوط و منافذ صورت باعث پرتر به نظر رسیدن آن و ایجاد زمینه ای نرم برای آرایش می شود؛

به کرم پودر ها و رژلب ها خاصیت ماندگاری بالاتری می دهند. این در حالی است که آنقدر انعطاف پذیر هم هستند که در طول زمان ترک نخورند؛

سیلیکون های مات کننده باعث شکست و در نتیجه مات کردن نور می شوند که در نتیجه آرایشی طبیعی تر و تمیزتر را باعث می شوند؛

می توان از آنها در در لوازم آرایش براق استفاده کرد (سیلیکون های حل ناپذیر در آب).

 

کاربرد سیلیکون محصولات مراقبت از مو:

اگر نسبت به لیست مواد تشکیل دهندۀ محصول مراقبت موی خود حساس باشید شاید به نوعی از انواع سیلیکون برخورد کنید.

 

خواصی که سبب می شوند از ترکیبات سیلیکون در محصولات مو استفاده شوند عبارت اند از:

 

۱. افزایش نرمی و بازکردن گره و کرک مو؛

۲. استفاده در محصولات محافظت از گرما و رطوبت مو؛

۳. براق نمودن مو (مربوط به سیلیکون های حل ناپذیر در آب)؛

۴. استفاده در رنگ های شیمیایی برای جلوگیری از از بین رفتن رنگ مو به واسطۀ شستشو یا مواجهه با اشعات ماورا بنفش.

 

کاربرد سیلیکون در محصولات مراقبت از پوست:

این ترکیبات ضد آلرژی، غیر تحریک کننده و غیر جوش زا هستند (بر خلاف باور عمومی که در مورد آنها وجود دارد)؛

مرطوب کننده های خوبی هستند و قابلیت پخش پذیری را افزایش می دهند؛

می توانند به نفوذ مواد موثر محصولات مراقبتی کمک کنند؛

سیلیکون هایی که ضد آب باشند می توانند به منظور افزایش ماندگاری در محصولات ضد آفتاب مورد استفاده قرار گیرند؛

می توانند از پوست در برابر باد و سایش محافظت کنند.

 

نکات قابل توجه:

 

طول عمر محصولات حاوی سیلیکون به عوامل متعددی همچون دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. به عنوان مثال، هرچه دمای محیط نگهداری بالاتر باشد، طول عمر محصول نیز کاهش می یابد.

به عنوان یک راهنمایی در خصوص توجه به مواد تشکیل دهندۀ محصول مورد استفاده، چنانچه این محصول حاوی موادی باشد که به –cone، -conol یا –siloxane ختم می شوند، می توان گفت در محصول، سیلیکون استفاده شده است.

 

به عنوان مثال لیست زیر همگی از خانوادۀ سیلیکون ها هستند:

 

آمودایمتیکون (Amidimethicone)

سایکلومتیکون(Cyclomethicone)

سایکلوهگزاسیلوکسان (Cyclohexasiloxane)

سایکلوپنتاسیلوکسان (Cyclopentasiloxane)

فنیل تریمتیکون ( Phenyl trimethicone)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *